Julkaisut

Jimi Saarenpää opiskeli ammatin Kalajoella: ”Voisin muuttaa takaisin!”

Julkaistu 2.1.2024 Muokattu 2.1.2024

Työ ihmisten parissa kiinnosti, joten Jimin opiskelualaksi valikoitui matkailu. JEDUsta valmistunut Jimi on sittemmin myös kirjoittanut ylioppilaaksi aikuislukiosta, ja miettii jatko-opintoja. Nyt on kuitenkin aika nauttia itselle mieluisasta työpaikasta.

Kalajoen Himangalla kasvanut Jimi tiesi peruskoulua päättäessään, että haluaa työn, jossa pääsee ihmisten kanssa tekemisiin. Hän pohti, haluaisiko parturi-kampaajaksi, ensihoitajaksi vaiko matkailualalle asiakaspalvelutehtäviin.

- Lopulta valitsin matkailualan sen monipuolisuuden vuoksi. Työpaikkoja ja mahdollisuuksia on alalla niin laidasta laitaan.

Jimi opiskeli JEDUn Kalajoen toimipisteessä matkailualan perustutkinnon ja erikoistui vastaanottovirkailijaksi. 13-vuotiaasta asti töitä tehnyt nuorimies suoritti työharjoittelujaksonsa vanhassa kesätyöpaikassaan ja muissa lähialueen ravintoloissa ja hotelleissa. 

- Sain hyväksiluettua suurimman osan asiakaspalvelun tutkinto-osiosta aiemman työhistoriani perusteella, eikä minun tarvinnut tehdä niin montaa harjoittelua.

 

Mikä opiskelussa oli parasta, mikä haastavinta?

Kalajoella opiskelusta Jimillä on lämpimiä muistoja.

- Parasta olivat opintomatkat, joita teimme koulun kanssa. Kävimme myös liikkumassa Särkkien alueella sekä koulun porukalla että kavereiden kanssa. Opiskeluajoilta jäi monta ystävää, joiden kanssa olen tekemisissä edelleen.

Matkailualan opintoihin liittyvissä työharjoitteluissa Jimi pääsi kokeilemaan useampaa eri työroolia. Vastaanottovirkailijan suuntautumisvaihtoehdon valinnut nuorimies huomasi, ettei valittu osaamisala ollut kuitenkaan ollut se omin juttu.

- Suoritin viimeisimmän harjoittelun hotellin respassa. Huomasin, etten oikein viihdy koko päivää saman pöydän takana. Tykkään aktiivisemmasta ja liikkuvammasta työstä. Minua ei haittaa, että työpäivät ovat hektisiä, en osaa oikein olla paikoillani vapaallakaan!

JEDUlla on yhteistyökouluja maailmalla, ja Jiminkin oli tarkoitus lähteä vaihtoon Espanjaan.

- Sitten tuli korona ja se peruuntui, mikä harmittaa kyllä todella paljon. Se on opiskelijalle huikea mahdollisuus, jos pääsee ulkomaille harjoitteluun! Harjoitteluja myös tuetaan rahallisesti koulun puolesta.

Jimillä oli paljon työkokemusta jo ennen opintoja. Kuntosalin siivoajana, karaokebaarissa ja hotellissa töitä tehneenä tausta oli joihinkin opiskelutovereihin verrattuna erilainen.

- Tein koko opiskeluajankin töitä, ja välillä oli haastavaa saada se koko paletti kasaan. Käytännön kokemuksen rinnalle piti sijoittaa myös teorian oppiminen, mikä ei aina ollut helppoa. 

 

”Kalajoella on hyvä kasvaa”

Tällä hetkellä Jimin työ on Helsingin ja Tukholman välillä risteilevällä laivalla, jossa useamman päivän pituiset työvuorot mutta myös pitkät vapaat vuorottelevat. Himangalla asuvan perheensä luona Jimi pyrkii käymään joka kuukausi. 

- Voisin hyvin ajatella muuttavani takaisin kotiseudulle. Nykyinen työni laivalla ei katso asuinpaikkaa, koska vapaapäiviä on työputkien päälle reilusti. Kotiin ja takaisin töihin ehtii siirtyä kauempaakin. 

Kalajoelle vetää paitsi suku, myös sopivan kokoisen kaupungin turvallinen tunnelma ja hyvät puitteet liikuntaharrastuksille.

- Jos joskus saan lapsia, haluaisin ehdottomasti kasvattaa heidät Kalajoella ennemmin kuin täällä etelässä, isossa kaupungissa.

Nyt Jimillä on ammatti ja mieluisa työpaikka, mutta katse on silti myös tulevaisuuden mahdollisuuksissa. Jatko-opinnot AMK:ssa tai yliopistossa kiinnostavat.

- Enhän minä tiedä yhtään vielä, mikä minusta tulee isona! Onneksi nykyään saa opiskella niin monta ammattia tai tutkintoa kuin haluaa. Enää ei tarvitse mennä sillä ajatuksella, että peruskoulussa pitäisi tietää loppuelämänsä polku. Kunhan päättää ne seuraavat askeleet, elämä sitten näyttää mitä tulee tarjolle!

 


 

Tuntuuko valinta toisen asteen opintoihin vaikealta? Kalajoella on laaja tarjonta lukio- ja ammatillisia opintoja: jos jokin ei heti tunnu omalta, löytyy läheltä uusi vaihtoehto. Täällä opiskeleva löytää helposti harjoittelupaikan ja pääsee koulun jälkeen työelämään kiinni.

Tutustu opiskelumahdollisuuksiin Kalajoen lukiossa, JEDUssa ja Kristillisessä Opistossa!

Jaa sivu:
Kuuntele